Portugal, Alentejo
Portugal on suurepärane sihtkoht veini ja gurmeesõpradele. Portugali suurim veinipiirkond Alentejo oma korgitammede saludega, metsikute Atlandi ookeani äärsete randade, vanade kindluste, valgete mägikülade ja maailmaklassi veinimõisatega on vaatamisväärsus omaette. Alentejot kutsutakse ka Portugali leivakorviks kuna piirkond annab peamise osa veini-ja korgitoodangust.
Oma reisi käigus peatume Alentejo südames Monsaraz´i kindluslinna külje all meie päralt olevas portugalipärases majas ning teeme väljasõite Alentejo pealinna UNESCO pärandi nimistusse kuuluvasse Evorasse, veinimõisatesse, väikestesse küladesse ja ajaloolistesse kindluslinnadesse, imetleme korgisalusid, juustumeistrite kätetööd, oliivisalusid ja nende vilju ning naudime kohaliku kulinaaria parimaid palasid. Viimased 2 päeva veedame Lissabonis ja selle ümbruses.
Alentejo viinamarjaistandused võtavad enda alla ligi 20 000 hektarit. Sellest piirkonanst tuleb peamine osa Portugali lauaveinidest. Siin on lisaks suurtootjatele üle 40 väiketootja, kes on kõvasti veinitootmisse investeerinud ja kvaliteedi uuele tasemele toonud. Tulemuseks on üks põnevamaid Euroopa veiniregioone, mida kutsutakse ka uueks Toscanaks.
Õnneks ei ole siinsed veinimeistrid investeeringuid suunanud iidsete sortide väljavahetamisse nii on siin ainulaadne võimalus proovida piirkonna kliima ja mullaga paremini sobivad iidsed viinamarjasorte nagu Aragonez (40%), Alicante Bouschet (30%), Trincadeira (15%) ja Periquita (15%).
Lisaks veinidele tunnevad portugaallased uhkust oma juustude üle ja selleks on neil täielik põhjus. Juustude valik on märkimisväärne ning nende hulgas ka kriitikute poolt maailma TOP-10 hulka valitud Serpe juust. Reisi jooksul saame maitsta nii juuste, oliive, kohalikke liharoogi ja loomulikult veine! Uurime ka lähemalt kuidas käib ühe õige lambajuustu tegu ja kuidas valmivad portugaallaste kuulsad azulejod (keraamilised plaadid).
Lissabonis uudistame nii Alfama käänulisi tänavaid kui uhkeid alleesid, paleesid ja väljakuid. Maitseme legendaarses kohvikus Belemis ligi 200 aasta vanuse retsepti järgitehtud pastel de belemi ja külastame kunagist kuningate suveresidenti Sintras ja suvituslinna Cascaisi. Õhtu veedame aga ühiselt traditsioonilises fado klubis parimaid sööke, jooke ja Lissabonile omast pisut nukra alatooniga fadot nautides. Kel jaksu üle, saab pilgu heita ka lissabonlaste vilkale ööelule.
-
Järgmised reisid
6.06-11.06.2024 (6 päeva) / 6.06-11.06.2025 (6 päeva)
Reisikava
1.päev
2 päev
3.päev
4.päev
5.päev
6.päev
- Lennud Tallinn- Lissabon -Tallinn liinilendudega ja ühe ümberistumisega
- Majutust: 3ööd majakeses Alentejo südames, 2 ööd Lissabonis hotellis 2in. standard toas hommikusöökidega
- 2 lauaveinide degustatsiooni, tuur veinimõisas, 1 moscateli degustatsioon
- 2 juustude degustatsiooni ja tuuri juustumeistrite juures
- Fado õhtut koos söökide ja veinidega.
- Programmi vastavalt kirjeldusele (ei sisalda sissepääsupileteid vaatamisväärsuste juurde)
- Transport kogu reisi vältel
- 24h eesti keelne ja Portugalis elanud reisisaatja/giid.
- Reiskindlustus
- Toidukorrad, mis ei ole programmis märgitud
- Lisategevused
- majutus üheses hotellitoas