Portugali maitsed: juust
Portugali veinid on muu maailma eest hästi hoitud saladus, kui kunagi ei olnud nende kvaliteet kuulus väljaspool Portugali, siis nüüdseks on veinimeistrid teinud head tööd ning veinisõbrad võivad julgelt portugali veine nautida.
Hoopis vähem aga on maailm kuulnud portugali juustudest. Portugali tohutu suurt juustuvalikut nähes ja maitstes, tundub see siinsete juustumeistrite suhtes ilmse ülekohtuna. Samas on sel omad võlud, et globaliseerumine ei ole jõudnud veel kõikjale.
Nii nagu oliivõli ja vein, on ka juust portugali köögis tähtsal kohal. Kõrgekvaliteedilist kraami valmistatakse peamiselt mägedes, kasutades selleks lamba – ja kitsepiima. Lehmapiima kasutatakse juustu valmistamiseks peamiselt Assooridel. Näiteks kuulsaimat portugali lambajuustu, Serra da Estrelat valmistatakse käsitsi ja vaid talvekuudel, siis kui naiste käed on selleks piisavalt külmad.
Portugali 15 juustusorti kannavad ka PDO (portugali keeles DOP) märgistust, mis garanteerib, et seda valmistatakse ainult konkreetses piirkonnas, kindlatest traditsioonilistest toorainetest ja traditsioonilisel meetodil.
Kõikidest toitudest saab parima ülevaaate kui ise kohapeal järele proovida. vt. ka meie reisikava Portugali maitsete keskele: Portugali veini ja maitsereisi kava.