Portveinidest rohelise veinini – Portugali veinitraditsioonid.

Kuulsaim Portugali vein on kangestatud vein ehk portvein aga siin leidub veel mitmeid teisigi häid veinisorte. Veinitootmine Portugali aladel ulatub Vana-Rooma aegadesse ning praegugi leiab sealt üle 500 iidse viinamarja sordi. Paljudes väikestes veinimõisates korjatakse viinamarju käsitsi ning traditsioonilisel moel, jalgupidi viinamarjatünnis sõtkudes, pressitakse need  ka veinimaterjaliks.

Portugalis on 11 veiniregiooni: Alentejo, Algarve, Beira, Dão, Douro, Minho, Montes, Ribatejo, Setúbal, Tejo ja Trás-os-Montes. Neist Douro org on üks vanimaid (veine tehti siin juba 2000 aastat tagasi) ja ainulaadse portveini tootmise tõttu ka kuulsamaid, alates 2001 aastast kuulub regioon ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.  Kuna piirkondade kliima ja maastik on väga mitmekesine, on seda ka eri piirkondade veinid. Näiteks Atlandi ookeani äärses Minhos toodetakse vinho verde´t, otsetõlkes tähendab see roheline vein, mis on noor, toores, kergelt kihisev. Portugaallased joovad vinho verde´t tavaliselt lõunasöögi kõrvale.

Kon Tiki uudiskiri

Ole kursis põneva reisiinfoga

Lisa siia oma meiliaadress ja oledki toimuvaga kursis!