Prantsuse turud
Teiste rahvuste esindajad viskavad vahel prantslaste üle nalja, et toit on prantslasele tähtsaim kui miski muu. Tõelisele prantslasele pole aga toit mingi naljaasi. Toit ongi tähtis ning selle valmistamiseks ja söömiseks võetakse siin aega. Värske ja kvaliteetse tooraine hankimine otse farmerilt või turult on loomulik, keegi ei torma tund enne olulist õhtusööki supermarketisse, et suvalisi toitaineid kiiruga korvi loopida ja midagi läbimõtlematult “kokku keeta”. Kõik on läbimõeldud ja iga roog eeldab enda kõrvale ka just seda õiget veini. Kui välismaalastele võib tunduda säärane tähelepanu toidule isegi peenutsemisena, siis tegelikult see nii ei ole, tõelise prantslase pühendumus toidule tuleb kogu südamest.
Kohad, kus kogeda ehedat prantsuse toidukultuuri ja tõelist elu on turud. Turud toimuvad kõigis suuremates prantsuse külades ja linnakestes. Mõned kuulsamad turud tegustevad juba 15.sajandist. Turud on kohad, kus inimesed lepivad kokku kohtumisi, juuakse naabriga tassike kohvi ja arutatakse maailmaasju ning varutakse lähipäevadel vajaminevad toorained. Toidunautlejale pakuvad jalutuskäigud turgudel võrratuid lõhnu ja maitseid – leti täite kaupa värskeid puu-ja köögivilju, oliive ja oliivõli, juustu, väikeste veinikeldrite veine ja huvitavaid kastmeid ning hoidiseid. Väiksemates kothades toimuvad turud korra või paar nädalas, suuremates linnades suisa iga päev. Turgude läheduses on tihtipeale parimad restoranid ning hommikuti võib turul kohata nende restoranide kokkasid omale parimaid tooraineid varumas.
Meie külastame Provence piirkonda 26.aprill-1.mai ja 24.-29.augustil ning
Bordeaux`i 4.-10.mail ja 7.-13.septembril. Tutvu mõlema reisikavaga siin: